Kaikki blogit puheenaiheesta Ansioturva

Ansioturvan lyhentäminen on oikeudenmukaista

Monessa vaalikoneessa on kyselty “Tulisiko ansioturvaa lyhentää”. Kysymyksenasettelu on minusta hieman typerä, koska harva palkansaaja vastaa siihen myöntävästi. Kuka sitä nyt omia etuuksiaan tahtoisi karsia? Etenkin, jos tilalle ei luvata mitään. Huomattavasti parempi väite olisi ollut “ansioturvaa tulee lyhentää, jotta sen kattavuus voidaan laajentaa kaikille”.

Laskutusosuuskunnat ja ansioturva

Laskutusosuuskuntien olemassaolo ja menestys kertovat, että Suomen työmarkkinoiden rattaat kaipaavat rasvaamista. Pinnan alla täytyy olla valtava kysyntä joustavalle pätkätyömarkkinalle, koska tuhannet (toisensa jo valmiiksi löytäneet) työnantajat ja työn tekijät suostuvat maksamaan palkasta ~5 % siivun välimiehenä toimivalle osuuskunnalle.

Ansioturva yhtäläiseksi kaikille suomalaisille, myös yrittäjille.

Nyt olisi jo viimeinen hetki taata ansioturva myös konkurssin tehneelle yrittäjälle, joka on omasta ja työntekijöiden puolesta maksanut työttömyys- ja sosiaalimaksut. Konkurssin tehneen yrittäjän osalta työttömyysturvan täytyy olla myös suojassa ulosotolta, niin se luo yrittäjälle toivoa ja jopa estää ryhtymästä velallisin rikoksiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä