Kaikki blogit puheenaiheesta Arvopaperimarkkinat

Hallintarekisteri hylättävä

Eduskunta käsittelee tänään hämärärekisterinäkin tunnettua lakia, eli lakia arvo-osuusjärjestelmästä. Lakiesitys mahdollistaa suomalaisille omistusten hallintarekisteröinnin ulkomaisten arvopaperikeskusten kautta. Omistusten hallintarekisteröinti tarkoittaa sitä, että todellisen omistajan ja edunsaajan sijaan arvopaperin omistajaksi kirjataan välimies eli tilinhoitaja, käytännössä esimerkiksi pankki. Nykyisellään suomalaisten on omistettava arvopaperinsa suoraan ja omistusrekisteri on yleisölle julkinen.

Tietovisa pörssin hallintarekisteristä

Valtionvarainministeriössä suunnitellaan pörssiosakkeiden (arvopapereiden) omistamisen sallimista hallintarekisterin kautta myös kotimaisille osakkeenomistajille. Tähän mennessä omistus on sallittu vain ulkomaisille omistajille. Esitys on herättänyt vastustusta, sillä sanat “pörssi” ja “sijoittaminen” saavat punakoulunsa käyneet lehtitoimittajat sekaisin.

Visio tulevasta arvo-osuusjärjestelmästä

Kiitos Matti Saariselle vastauksesta koskien harmaata taloutta. En halua lähteä juupas-eipäs-keskusteluun, mutta Saarisen pelko siitä, että hallintarekisterijärjestelmä edistäisi talousrikollisuutta ja salailua, on turha. Sekä suorilta että hallintarekisteröidyiltä tileiltä voidaan kysellä tehokkaasti omistajatietoja Suomessa.
Sen sijaan haluaisin siirtää katseen tulevaisuuteen, eli millainen yhteinen kehitysnäkymä tulevasta arvopaperikaupan järjestelmästä voisi löytyä. Kokonaan digitaaliseen kaupankäyntiin siirryttäessä tulee pyrkiä yhtenäisiin järjestelmiin koko EU:ssa.

Osakelajien yhdistäminen - oligarkkien ruletti

1980-luvun lopulla elettiin osakeantiboomia ja minäkin merkitsin muutamalla säästyneellä satasella muun muassa Rakentajain Konevuokraamon ja Finlandia Interfacen osakkeita. Nykyään yhtiöt eivät enää kehtaa esiintyä näillä nimillä. Kävin jopa Finlandia Interfacen ensimmäisessä annin jälkeisessä yhtiökokouksessa kahvilla. Sen enempää osakeantiesitteissä kuin yhtiökokouksessakaan ei tullut mainituksi, että annissa saaduilla B-osakkeilla, joilla oli heikompi äänivalta, oli myös pienempi oikeus yhtiöiden omaisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä