Kaikki blogit puheenaiheesta Elvytyspolitiikka

Mikä meni mönkään Euroopan talouselvytyksessä 2008 jälkeen? – vai menikö?

Mikä meni mönkään Euroopan talouselvytyksessä 2008 jälkeen? – vai menikö?

*

Vuoden 2008 talouskriisin alettu taloustieteilijöiden enemmistö oli yksimielinen elvyttämisen tärkeydestä.  Kreikan rumaksi äitynyt romahdus julki tulleine puliveivauksineen ja siihen liittyvä identiteettipolitiikan nousu tarjosivat kuitenkin päättäjille oivan tilaisuuden harjoittaa suurituloisia hyödyttävää kiristävää finanssipolitiikkaa. 

Olli Rehnin poliittinen ekonomia vahvistuu Suomen pankissa.

Harvinaisen vähän on käyty keskustelua poliittisista virkanimityksistä tuoreen Suomen pankin pääjohtajan nimitykseen liittyen. Rehn on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti ja tehnyt tohtoritutkinnon pääaineena poliittinen taloustiede. Kansantalouden kovan ytimen sijasta Rehn on keskittynyt talouden ja politiikan suhteisiin. Urakehityksen kannalta tämä on varmaan ollut hyödyllistä mutta voi jättää aukkoja talouden syvempään ymmärtämiseen. Ehkä tämä selittää Rehnin uralla ilmenevää vastakkainasettelua politiikan edustajien ja varsinaisten ekonomistien välillä.

Mitä jos Suomea johdettaisiinkin kuin yritystä?

Jossain vaiheessa tuli kovasti äänenpainoja että suomen taloutta pitäisi elvyttää velkarahalla, eikä kiristää vain vyötä. Mitä jos vietäisiin ajatusta pidemmälle?

Elvytys on harhaista touhua

Jokainen valtio, jokainen kansakunta, jokainen kansalainen haluaa pärjätä paremmin kuin naapuri. Jos ei nerot riitä huudetaan apuun elvytys. Otetaan enemmän töitä, että saadaan isompi ja uudempi auto kuin naapurilla. Tämä johtaa naapurin kanssa kilpajuoksuun, naapuri ottaa myös lisätöitä ja kohta olette naapurin kanssa molemmat ylitöissä ja taloutenne elpyy.

EU estää elvyttämisen

Talous täytyy saada kuntoon, siitä ollaan yksimielisiä. Säästää vai elvyttää, siinä kysymys joka jakaa mielipiteitä. Toinen tie tuhoaa hyvinvointivaltion mutta toinenkaan tie ei toimi. Turmion tiellä olemme mutta palaan korjauskeinoon vasta lopussa.

Kulutuksen elvyttäminen lisää työttömyyttä

Yksi tärkeimmistä kansantalouden mittareista on vaihtotase. Se sisältää kaikki juoksevat rahavirrat maan ja ulkomaailman välillä. Vaihtotaseen rungon muodostaa kauppatase, jolla mitataan tavaroiden vientiä ja tuontia. Kauppatase on ylijäämäinen (positiivinen), jos maan vienti ylittää tuonnin rahassa mitattuna. Suomessa tuonti on koostunut pitkälti tuotannollisista panoksista, kuten öljystä. Nokian aikaan arvokkaiden valmistavaroiden myynnistä johtuen kauppataseemme oli usein ylijäämäinen. Näin ei ole enää.

 

Suomen Pankki ja lupa painaa rahaa

Taloussanomien (7.10.2015) mukaan Suomen Pankki rahoittaa julkisia menojamme 40 miljoonalla per arkipäivä. Selvennyksen vuoksi, tämä on ns. helikopterirahaa, eli ei varsinaisesti keneltäkään pois.

Iso valtio voi aiheuttaa tehokkuustappioita – krooninen työttömyys vielä enemmän

Valtion koko ja budjettialijäämä ovat eri asioita

Elina Lepomäki vastasi Joseph Stiglitzin Suomen nykyhallituksen ”leikkauspolitiikkaa” koskevaan kritiikkiin sarjalla ihan hyviä pointteja euron ongelmista, työmarkkinajäykkyyksistä ja suuren julkisen sektorin vaaroista/haitoista.

Tässä Elina kuitenkin argumentoi ovelasti (kohdeyleisöään miellyttäen) vähän aiheen vierestä.

Suomen velkaongelma ennen vapaata pudotusta

Velka on valtioille tärkeä taloudenhoidon väline. Toisin kuin yksityisten ihmisten ja yritysten lainojen kohdalla yleensä, valtionvelkaa ei ole tarkoituskaan maksaa pois.

Romaniassa tosin Nicolae Ceauşescu aikanaan sai päähänsä, että valtionvelka pitää maksaa kokonaan pois. Seurauksena oli ankaria säästötoimia. Sähkönkäyttöäkin rajoitettiin pakkotoimin ja asunnot olivat kylmiä, kymmenen asteen tuntumassa. Kansalaiset ajautuivat kurjuuteen ja köyhyyteen. Lopulta pulaa oli ruuasta, energiasta, lääkkeistä ja muista perustarvikkeista.

Minä ja valtiovalta

Odotan pääministerin puhetta ehtoolla, vaikka hän onkin keskustalainen, ja toivotan onnea toimilleen.  Toivottavasti Sipilä  lakkauttaa valtion velanotolla maksetut lapsilisät ja muut avustusautomatiat, jotka huomenna lankeavat lastemme maksettavaksi.

Presidentiltähän valta on viety, joten hä voi mennä vaikka marjametsään.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä