Kaikki blogit puheenaiheesta Kansalaisen toimeentulo

Yksin vuokralla asuvat ja aktiivimallin kurittamat rahoittavat kaupungistumisen

 

yes Tulisiko Suomen siirtyä useista perusturvaetuuksista perhekohtaiseen asuinkunnan koon mukaiseen toimeentuloturvaan tai räätälöityyn "perheturvaan"?

 

Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015–2019 -työpaperin mukaan

Kepuko ajaa perustuloa?

Suomenmaa kertoo kummia. Sipilä kertoo puolueensa ajavan perustuloa ensi vaalikaudella. Niin tosiaan, vaalit lähenevät päivä päivältä, ja nyt jo luvataan aika paljon. Toisaalta sama väki ajoi läpi myös perustulokokeilun, josta onkin syytä ottaa oppia – lähinnä mielessä pitäen, että kokeilu oli melko torso.

 

Piraattilaisena sitä pitäisi kai olla vaan tyytyväinen siitä, että oman puolueen ohjelman ideat leviävät. Hyvät ja elinvoimaisimmat ideat, meemit ja geenit siirtyvät eteenpäin.

 

Onnittelen, Teitä, yrittäjät

Vuosia näyttänyt siltä, että Te yrittäjät olette ainoita, jotka yrittävät tulla toimeen omillaan.

Juhlapäivänne olette ansainneet.

Kannustaako toimeentulotukijärjestelmä tekemättömyyteen?

Olen viimeaikoina miettinyt että kuinka paljon meidän toimeentulotukijärjestelmä kannustaa ihmisiä tekemättömyyteen. Kuinka helppoa on esimmäisen hyväksytyn hakemuksen jälkeen jäädä "loukkuun" moniksi kuukausiksi ellei jopa vuosiksi.                                                                            

Minne työ katosi?

Ennen eduskuntavaaleja puolueet kilpailivat puheissaan siitä, kuinka monta sataatuhatta työpaikkaa kukin olisi luomassa Suomeen. Siitä, millä tavalla niitä töitä saataisiin, oli yhtä monta ympäripyöreää visiota. Tällä hetkellä päällimmäisenä on Sipilän iskulause: ”Työ lisää työtä”. Uskaltaisin olla eri mieltä siitä, lisääkö työajan pidennys työtä muille, kuin jo nyt työssä oleville. Saattaapa olla niinkin, miten AY-kentällä on arvioitu, että jos työaikaa pidennetään, se vähentää työntekijöiden tarvetta – ei suinkaan kasvata.

Mikä taho tarvitsee taloudenhallinnan taitoja.......

Taloudenhallinnan neuvottelukunta toimii eri ministeriöiden, virastojen ja järjestöjen yhteistyöelimenä ja kyseinen elin on antanut esityksensä 26.3.2015. Taloudenhallinnan neuvottelukunta esittää kannanotossaan oman talouden hallinnan nostamista kaikkien suomalaisten kansalaistaidoksi. Perehdyttäminen alkaisi jo varhais­kasvatuksessa ja talousasioita pitäisi käsitellä läpi koko koulutusasteen. Arjen hallinta on esityksen mukaan keskeistä kaikissa väestöryhmissä ja kyseessä olisi elinikäinen oppiminen.

Köyhyys ei ole häpeä!

Köyhyys on monille kipeä asia. Kasvoin olosuhteissa, jotka eivät olleet taloudellisesti helppoja. Prioriteetit tuli opittua jo varhain: ihmisistä pidetään huolta aina ensimmäisenä. Järjestelmä on yksilöä tärkeämpi ainoastaan siinä suhteessa, missä se pitää huolta yksilöistä.

Suomessa ja sen sosiaaliturvassa on paljon hyvää, mutta paraskaan hyvinvointivaltio ei voi korvata kollektiivista välittämisen kulttuuria. Uutisissa ja kertomuksissa toistuu häpeän teema: ihmiset häpeävätpuutettaan, mikä heikentää edellytyksiä kollektiiviseen elämiseen.

Kerro kansantalousideasi!

Minua kiinnostaa rahan kierto kansantalouksissa. Kuvitellaan, että jokainen saisi sormia napsauttamalla syntymään parhaan mahdollisen kansantalouden. Miten raha siellä kiertäisi? 

Naps! 

Kerro pääpiirteittäin. Missä raha mallissasi syntyy ja miten se tulee markkinoille? MIten sen arvo määräytyy ja kuka sitä hallinnoi? Millä keinoin kansalaiset pärjäävät talousmallissasi? jne. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä