Kaikki blogit puheenaiheesta Keski-Uusimaa

Luovutetaan valta medialle?

Kansalaissodan jälkeen eli 100 vuotta sitten pohdittiin lujasti kuninkaan asettamista ja suomalaisen parlamentarismin säätöjen muuttamista. Kansaa ei enää luotettu ja ajateltiin hieman auttaa hölmöä rahvasta ymmärtämään sitä mitä mieltä se on.

Eduskuntaan olisi pitänyt saada sivistysorganisaatioiden edustajia ja muutenkin kansan ääntä olisi voinut kuunnella enempi ”korporatiiviselta pohjalta”.

Kun demokratia ei riitä

Sipoo muuttaisi Keski-Uudenmaan kaksikieliseksi

Tällä hetkellä kahdeksan Keski-Uudenmaan kuntaa valmistelee kuntaliitosselvitystä. Sipoo on joukon ainoa kaksikielinen kunta, ja sen myötä koko suuresta kaupungista tulisi kaksikielinen. Verrataanpa havainnollisuuden vuoksi ”kasikuntien” ruotsin- ja venäjänkielisten määriä toisiinsa.

 Ruotsinkielisten suhteellinen osuus ja lukumäärä kasikunnissa Wikipedian kuntasivujen prosenteista ja väkiluvuista (vuoden 2013 lopun tilanne) laskettuna:

Kuntaliitsjuna


Onko Keski-Uudellemaalle mänijöitä, juna män justiin.

Emme hyväksy kasikuntahankkeen leikkauslistoja

Viime keskiviikkona Keski-Uudenmaan kahdeksan kunnan valtuutetuille esiteltiin kuntaliitoksen loppuraportti. Otimme raporttiin kantaa:

Vasemmistoliiton valtuustoryhmät Keski-Uudellamaalla suhtautuvat kielteisesti kahdeksan kunnan laajuiseen kuntaliitokseen ja sen mukana tuleviin leikkauslistoihin.

Kahdeksikko on liitosalueena liian suuri. Se kaventaa lähidemokratiaa ja vie lähipalveluita koskevaa päätöksentekoa kauemmas kuntalaisten arjesta.

Metropolihallinto tarjoaa ratkaisuja

Hallituksen asettama työryhmä julkaisi perjantaina 21.3. metropolihallintoa koskevat vaihtoehdot. Työryhmän esittämät kaksi mallia eroavat merkittävästi toisistaan. Toisessa mallissa kuntia osallistuisi kuusitoista ja valtaa metropolihallinnolla olisi maltillisesti. Toisessa kuntia olisi kymmenen, mutta metropolihallinnolla paljon valtaa. Kummassakin ehdotuksessa valtaa vähennetään kunnalliselta tasolta ja se asettaa alueen kunnat uusien haasteiden eteen. Minkälainen on Keski-Uudenmaan kuntien tulevaisuus? Mikä on paras vaihtoehto?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä