Kaikki blogit puheenaiheesta Kulttuuri luova ala

Taiteentekijän leipä koostuu monista muruista

Julkisen talouden tila ja edessä olevat sopeutustarpeet ovat haaste myös luovan alan yrittäjille ja työntekijöille. Uusille ajatuksille ja näkökulmille on vaikeina aikoina kuitenkin kysyntää. Huolimatta siitä, ettei talousahdingossa sinänsä ole mitään tavoiteltavaa, luovuus kukoistaa ja innovaatiot syntyvät usein juuri ahtaissa olosuhteissa.   

Taide on inspiroivaa elämänsisällöntuotantoa

Olen osallistunut muutamaan kulttuuriaiheiseen vaalipaneeliin. Niissä on keskusteltu kulttuurin ja taiteen merkityksestä ja tulevaisuudesta.

Olen paneeleissa lähestynyt taidetta yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Sen perusteella olen määritellyt taiteen provosoivan industrialistisesti tuotannoksi, tarkemmin sanottuna, sisällöntuotannoksi, ja vielä tarkemmin ilmaistuna: elämänsisällöntuotannoksi.  

Suomesta taiteen suurvalta

Irlannissa taiteilija nauttii tuloverovapautta töistään jopa 50 000 euroon saakka.

Suomessa voisimme puhaltaa kulttuuri- ja käsityöalan nousuun yksinkertaisesti juurikin asettamalla vastaavan verohelpotuksen.

Maassa vakinaisesti asuva taiteilija tai esimerkiksi taideosuuskunta voisi myydä teoksiaan verovapaasti esimerkiksi  10 000-15 000 eurolla vuodessa.

Miksi taiteilijat eivät saisi olla myös yrittäjiä?

Luovista aloista odotetaan yhä enemmän yhteiskunnan uutta kasvualaa. Jo tällä hetkellä luovat alat antavat työtä yli sadalle tuhannelle suomalaiselle.

Music Finland on arvioinut, että yksin musiikkialalla työskentelee noin 30 000 ihmistä. Heistä valtaosa on osa-aikaisia muusikoita, joiden ansiot koostuvat pääasiassa esiintymispalkkiosta.
Kuitenkin moni musiikintekijä, joka ei keikkaile, sinnittelee tekijänoikeuskorvauksilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä