Kaikki blogit puheenaiheesta Kunnallisvero

Veronkorotukset heikentävät Tampereen vetovoimaisuutta

Kaupunkimme talous on vakavien haasteiden edessä, minkä johdosta valmistelussa on jo toinen säästöpaketti tälle vuodelle. Vaikeiden päätösten keskellä on tärkeää huolehtia siitä, että tasapainotustoimenpiteet eivät heikennä kaupunkimme vetovoimaa.

 

Ensimmäinen puheeni Helsingin kaupunginvaltuustossa

Valtuutettu Pennasen ollessa työmatkalla minulle avautui mahdollisuus pitää valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro. Se on katsottavissa kokonaisuudessaan osoitteessa:

https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/video?id=3702#T9082
(4 minuuttia 35 sekuntia)

Kaikki palaute on erittäin tervetullutta!

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu, jonka mielestä puheita ei pidä lukea paperista.

Helsingin kunnallisvero laskee – analyysi

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti eilen (15.11.2017) laskea kunnallisveroa 0,5 prosenttiyksiköllä. Uusi kunnallisvero on vuoden 2018 alusta lähtien saman verran kuin Espoossa eli 18,0 prosenttia. Samalla päätettiin pitää kiinteistövero ennallaan sekä poistaa koiravero.

Kunnallisvero laskee

Oden ja Jannen kädenvääntö

Osmo Ode Soininvaara (vihr) tyrmää Jan Vapaavuoren (kok) ehdotuksen kunnallisveron laskemisesta Helsingissä.

Perustelut ovat olevinaan asialliset, mutta ne eivät ole.

Homekoulu ei muodostu rahasta tai rahan puutteesta. Helsingillä on tälläkin hetkellä yli miljardi kassassa rahaa, joten ei hoimekoulut ole rahasta kiinni.

Oikeus pääomatulojen verottamiseen ratkaisuksi kuntien rahoitusvajeeseen

Kuten tiedossa on, kunnallisvero on käytännössä tasavero- rikkaiden pääomatulojen nauttijoiden ei tarvitse kunnallisveronmaksuun tällä hetkellä lainkaan osallistua, kun taas palkkatuloilla elävät pieni- ja keskituloiset kuntalaiset maksavat kunnallisveroa merkittävässä määrin. Tästä johtuen ja tarvittavien resurssien varmistamiseksi kunnille täytyy antaa oikeus verottaa yhtälailla pääomatuloja palkkatulojen verottamisen lisäksi.

Ilmaisen julkisen liikenteen maksaisivat kaikki pienet

Helsingin Sanomat uutisoi tänään enemmistön kannattavan maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle. Maksutonta liikennettä ei kuitenkaan ole olemassa - yhtä ilmaista kohden toinen maksaa tuplasti enemmän. Helsingin seudun asukkaiden ilmaisen julkisen liikenteen maksaisivat pääasiassa pienyrittäjät ja työssäkäyvät pienten lasten vanhemmat.

Oulussa varainhankintaa kiinteistöistä

Tämän syksy talousarviokierroksella valtuusto päätti tavanomaiseen tapaan tulevan vuoden veroprosentit.

Koska kaupunki rahoittaa velkarahalla  menoistaan noin 90 miljoonaa euroa eli seitsemän prosenttia budjetista, niin on ymmärrettävää, että lisärahoitusta on etsittävä myös veronkannosta. Valtuusto nimittäin päätyi äänestyksen jälkeen korottamaan omakotiasujan kiinteistöveroja jopa 25 prosenttia.

Kiinteistövero Oulussa

Arkistoin tämän kirjoituksen tännekin, alunperin muutama viikko sitten tehty ja nyt valtuustossakin käsitelty:

Oulun Kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä vuodelle 2016 (jossa myös 2017 ja 2018 mukana) esitettiin kiinteistöverojen nostoa viidenneksellä. Veronkorotus koskisi sekä kiinteistöjä että tontteja. Tämä on tasavero, joka rankaisee muun muassa niitä omakotiasujia, jotka ovat aikoinaan tehneet töitä että ovat saaneet oman tontin. Vero näkyy myös kerrostaloissa, jopa yllättävänkin suurena asuntoa kohden.

Politiikan tulisi keskittyä olennaiseen

Politiikkaa vaivaa nykyisin taipumus puhua puista kun pitäisi puhua metsästä. Esimerkiksi julkisessa palveluntuotannossa ollaan huolissaan siitä, käytetäänkö jonkin julkisen palvelun tuottamiseen tarpeeksi tai liikaa miljoonia. Tai siitä, onko palveluntuotantoa kilpailutettu liikaa tai liian vähän. Hyvin harvoin tunnutaan puhuvan siitä, mitä joltakin julkiselta toiminnolta oikeastaan odotetaan, tai pureudutaan syvällisemmin sen järjestämiseen.

Perustuslain ja lain hengen tuhoa

 

Hallituspuolueiden SOTE-suunnitelmat perustuvat piittaamattomuuteen perustuslaieista. Vai voidaanko millään selittelyllä puolustaa menettelyä, jossa:


- kunnallisvaltuustot pakotetaan päättämään varojen keräämisestä kunnallisverotuksella, vaikka valtuustoilla ei olisi mahdollisuuksia  päättää tai edes käsitellä niiden varojen käyttöä,

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä