Kaikki blogit puheenaiheesta Listavaali

Listavaalipetos äänestäjiä kohtaan

 

Suomen vaalijärjestelmä on maailman demokraattisin. Siinä kansalaiset voivat itse valita edustajansa valtuustoihin, eduskuntaan ja Euroopan parlamenttiin.

 

                  Sellainen mahdollisuus ja oikeus puuttuu käytännöllisesti katsoen kaikkien muiden maiden äänestäjiltä. He saavat listavaaleissa valita puolueensa, mutta he eivät pääse itse äänestämään omasta edustajastaan. Valinnan suorittaa Puolue.

 

Olisiko Suomen eduskuntavaalitapaa aika päivittää nyt?

Eduskuntavaaliehdokkuus on poliittisesti aktiiviselle kansalaiselle hieno kokemus ja suuri luottamuksen osoitus.  Vaikka vain 200 ehdokkaan kohdalla äänimäärä riittää kansanedustajan paikkaan, jokainen ehdolla ollut varmasti vilpittömästi arvostaa kaikkia saamiansa ääniä.  Vaaliehdokkaan näkökulmasta eduskuntavaalit ovat toisaalta mielenkiintoinen, mutta toisaalta hyvin intensiivinen puolivuotinen ajanjakso jona ei juuri vapaa-ajan ongelmia ole. Tosimielellä ehdolla oleva laittaa itsensä likoon ja tekee parhaansa hyvän tuloksen eteen.

Eduskuntavaalit - Day After

Vaalien jälkeinen aamu ei valjennut niin kirkkaana, kun moni meistä SDP:n ehdokkaista ja aktiivisesti vaalityöhön osallistuneista olisi toivonut.   Ehdokkaana on itse vilpittömän kiitollinen jokaiselle joka on käynyt kirjoittamassa oman numeron äänestyslippuun. Kyse on aina suuresta luottamuksen osoituksesta.

Suomessa tulisi siirtyä suljettuihin listavaaleihin - case: Halla-ahon lista

Jussi Halla-aho on julkaissut listan perussuomalaisista ehdokkaista, joiden äänestämistä hän suosittelee. Tunnen suuren osan listalla mainituista henkilöistä, ja olen samaa mieltä Halla-ahon kanssa siitä, että ehdokkaat edustavat perussuomalaisten parhaimmistoa.

 

On kuitenkin hyvä miettiä, miksi Halla-aho näkee tarpeelliseksi antaa äänestyssuosituksia. Joku voisi väittää, että päättäjiksi saadaan parhaimmat kyvyt silloin, kun jokainen äänestäjä äänestää parhaaksi katsomaansa ehdokasta.

Listavaali ei ole mikään mörkö

Eduskunnassa oli taas vaihteeksi puhuttu listavaalista. Asenne listavaaliin tuntuu olevan vähintäinkin ennakkoluuloinen, jopa täysin tuomitseva. Tällaiseen ei ole mitään syytä, vaan listavaaliin tulisi suhtautua siinä kuin mihin muuhun vaalitapaan hyvänsä. Kaikissa on heikkoutensa ja vahvuutensa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä