Kaikki blogit puheenaiheesta Marjanpoiminta

Ruotsi käännytti marjastajat

Ruotsi on lehtitietojen mukaan lyönyt alueelleen tunkeutuneille thaipoimijoille käännytyspaperit kouraan. Suomalaisten firmojen värväämät poimijat olivat autokunnittain ylittäneet rajan marjanpoimintaa varten, ilman minkäänlaisia maahantulolupia. Ruotsalaiset tietysti närkästyivät ja poliisi reagoi kerrotulla tavalla.

Suomalaisen marjanpoimintafirman edustaja puolustautuu sillä, että kaikki poimijat saavat koulutuksen ja allekirjoittavat paperin, jossa he vakuuttavat ymmärtäneensä ehdot. Niitä ei ole hänen mukaansa tässä tapauksessa noudatettu.

Hillastelemassa

Adrenaliinipiikki syöksyi lävitseni. Pakene tai taistele! Hillajängän toista laitaa peittävästä metsästä kuului ääniä. Hillastajan pahin painajainen oli tapahtumassa, toiset poimijat olivat juuri löytämässä apajilleni.

Kirosin mielessäni ja arvioin nopeasti tilannetta. Pakeneminen tai kätkeytyminen olisi turhaa, sillä marjaa oli jängässä sellaiset määrät, että poimijat eivät missään tapauksessa kävelisi paikan ohitse. Olin kerännyt jo lähes täyden ämpärillisen, mutta tässä pienessä jängässä Lapin kultaa oli vielä ainakin kolmen ämpärillisen verran lisää. 

Ajankohtaista kaikki on vaan

Jo vuonna 1968 Vexi Salmi Irwin Goodmanin välityksellä:

Työttömyyden ehkäisy näin sujuvasti toimii
Osa kansaa metsikössä puolukoita poimii

Pakolaiskeskukset marjanpoimintaan?!

Suomessa päivitellään joka kesä, kun Thaimaasta ja muulta maapallon äärilaidalta rahdataan Suomen metsiin tuhansia marjapomijoita. Itsekkin ole moista ilmiötä jo ihmetellyt lähes 10-vuotta.

Kesän aikana on myöskin politiikot laidasta laitaan väläytellyt mahdollisuutta marssittaa pakolaiskeskusten väki marjametsiin. Idea on tosi hyvä, koska metsässä jos missä maahanmuuttaja pääsee kosketukseen suomalaisesta erämaasta ja sielun maisemasta.

Työnteko ei kiinnosta, siksi tarvitaan kansalaispalkka!

Suomeen tulee tänä kesänä ainakin 14.000 ulkomaalaista marjanpoimijaa ja muuta tilapäistyöntekijää maatiloille ja marja-alan yrittäjille. Eniten tulee Thaimaasta ja Ukrainasta.

Miksi näin on? Ikävä kyllä on todettava, että marjanpoiminta ja maataloustyö eivät kiinnosta suomalaisia. Ja lähinnä siksi, että muutoinkin tulee toimeen. Sitä kun on paljon kivempaa viettää vapaa-aikaa.

Marjanpoiminnasta pelastus Suomen työttömyyteen

Uuden Suomen julkaiseman uutisen mukaan  entinen AKT:n puheenjohtaja Risto Kuisma hämmästelee Facebookissa , miten Suomeen voi tulla tänäkin kesänä 14.000 ulkomaista marjanpoimijaa, vaikka maassa on 400.000 työtöntä.

Työsuhteinen marjanpoiminta ja maanomistajan oikeudet

Työ- ja elinkeinoministeriön selvitysmies, osastopäällikkö Markku Wallin esittää, että ulkomailta tänne saapuvat marjanpoimijat toimisivat työsuhteessa marjanvälitysyhtiöihin. Tässä on asiasta Yleisradion uutinen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä