Kaikki blogit puheenaiheesta Nimilaki

Kansalainen: Valmistaudu siihen, että Martti-Miriam tulee ja sanoo moi!

Uudistettu nimilaki on nyt voimassa. Lain tarkoitus oli sovittaa yhteen kansainvälisiä käytäntöjä ja toisaalta vähentää turhaa byrokratiaa. Käytännössä viimeksi mainitussa onnistuttiin vain osin, varsinkin etunimen osalta laista tuli kovin kummallinen. Etunimien sukupuolitus säilytettiin, vaikka esimerkiksi Ruotsissa siitä on luovuttu jo vuonna 2012. Sukupuolituksen tueksi lakiin liitettiin sääntö, jonka mukaan nimi on sukupuolineutraali, jos se on vähintään viidellä ”toisen sukupuolen” edustajalla - tämä sääntö oli ennen viranomaisohjeessa.

Jokaisella on oikeus omaan nimeen

Kansainvälistä transmuistopäivää vietetään tänään ympäri maailmaa. Muistopäivällä halutaan kunnioittaa kaikkia niitä transihmisiä, jotka ovat kuolleet viharikosten seurauksena. Suomessa transmuistopäivä näkyy  tänään erityisesti Helsingissä eduskuntatalon edessä, kun kansalaisjärjestöt kokoontuvat jättämään kynttilät uhrien muistoksi. Tänään vietetään myös Kansainvälistä lasten oikeuksien päivää ja onkin tärkeää muistaa, että meidän tulee taata joka ikiselle lapselle - myös translapsille - turvallinen tulevaisuus. 

Matista Maija - ja hyvä niin

Keväällä uutisoitiin merkittävästi asiasta. Suomen nimilaki saattaa nimittäin muuttua niin, että perinteinen jako tyttöjen ja poikien nimiin loppuu. Odotin, että arvokonservatiivit olisivat raivovaahtoa suustaan kuplien vastustaneet tätä. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Mikä on vain hyvä, sillä uudistus on tarpeen.  

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä