Kaikki blogit puheenaiheesta Sekasorto

Noin sadan vuoden kuluttua kaikki nyt elossa olevat ihmiset ovat kuolleet

Ihmisen toteuttama ilmastonmuutos on järjen käsityksen mukaan ilmeinen tosiasia. Markkinoiden kyllästämien ihmisten elämäntapa on kauhistuttavalla tavalla ristiriidassa puhtaan ja raikkaan, elävän ympäristön kanssa.  Mutta aivan liian tuhlailevasta kulutuksesta nauttiva ihminen ei halua poistua mukavuusalueelta vapaaehtoisesti. Mitä enemmän turhaa tavaraa, roinaa ja muuta tuhnua tuotetaan, myydään ja ostetaan, sen kalliimman hinnan ihmisten muodostamat yhteisöt joutuvat maksamaan olemassaolostaan romahtaneiden ekosysteemien maailmassa.

Historia toistaa itseään

Aikoinaan 1960- ja 70-luvuilla Indokiinassa Kambodzha pyrki pysymään Vietnamin sodasta erillään. Se ei täysin onnistunut, koska sissijoukot käyttivät sen raja-alueita hyväksi. Ja koska prinssi Norodom Sihanoukin johtama Kambodzha ei suostunut yhteistoimintaan, niin Yhdysvallat aloitti massiiviset Kambodzhan ilmapommitukset, jossa pudotettiin pommeja enemmän kuin mitä liittoutuneet käyttivät koko toisen maailmansodan aikana. Pommituksissa kuoli 250 000 ihmistä.

Demokratian ja yhteiskuntarauhan vastuukysymyksiä

Lienee melko yleisesti tunnustettu tai myönnetty ajatus, että länsimaiden yleisesti noudattama edustuksellinen demokratia yhdistettynä vakauteen, perusturvallisuuteen ja vaurauteen on laadukkain yhteiskuntajärjestys, josta sietää olla ylpeä (ja josta toiset ovat jollain kierolla tapaa häpeissään, koska kaukomailla asiat ovat huonommin), ja josta sekasortoisten valtioiden tulisi ottaa oppia. Vapaa tiedonvälitys mahdollistaa jälkimmäisen, mutta ovatko kohdemaat oikeasti kiinnostuneita samoista arvoista kuin me?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä