Kaikki blogit puheenaiheesta Sisäinen devalvaatio

Kiky-sopimus ja kätilöiden kauhea kosto

Suomella ei ole omaa rahapolitiikkaa, eikä vientiteollisuuden kilpailukykyä voi edistää valuutan devalvaatiolla. Sen takia vuonna 2016 tehtiin sisäinen devalvaatio eli KikY-sopimus. Sillä tähdättiin työkustannusten alentamiseen. Mm. kätilöiden lomarahoja leikattiin.

Euro-proletariaatti ja Suomen talous

Tilastokeskus: "Teollisuuden uudet tilaukset laskivat maaliskuussa 8,9 prosenttia vuodentakaisesta." 

Kun Suomessa paperin tuotanto ja vienti laskivat, Suomen Pankki selitti, että se johtuu maailmanlaajuisesta paperin kulutuksen vähenemisestä.

Palkansaajien odotetaan joustavan - Tuloerot kasvuun pudottamalla ansiotasoa

Valtiovarainministeriö aloitti eilen keskiviikkona ensi vuoden budjetin kasauksen. Tilanteen kerrotaan olevan poikkeuksellisen vaikea, jonka vuoksi moni joutuukin valmistautumaan varsin ikäviin päätöksiin ensi vuoden budjetin laadinnassa. Valtiosihteeri Martti Hetemäen, 59, painotti Helsingin Sanomissa työllisyysasteen parantamisen vaativan palkkaerojen kasvua.

Väärää politiikkaa

Ne politikot jotka väittävät ettei niitä  palkkoja, eläkkeitä, työttömyyskorvauksia, sairaspäivärahoja ja kaikkia muita erilaisia tukia ja määrärahoja joita valtio kansalaisilleen jakaa suinkaan tarvitse leikata ovat ehdottomasti väärässä.

Jotta suomalaisten tuotteiden hintaa voitaisiin laskea, jotta niiden kilpailukyky maailmalla ja Suomessa paranisi, suomalaisten pitäisi luopua osasta niistä "ansaituista" eduista joista ihmiset nyt nauttivat.

Suomi - devalvaatioiden koelaboratorio

Suomessa on alettu harrastaa devalvaatioita. Nyt on menossa ns. sisäinen devalvaatio. Toisin kuin perinteinen ulkoinen devalvaatio, sisäinen devalvaatio ei ole rahapolitiikkaa, vaan leikkaavaa yhteiskuntapolitiikkaa (linkki).

Onko sisäinen devalvaatio edes mahdollinen?

 

Markka-aikana, kun vienti ei tahtonut vetää, Suomella oli tapana turvautua devalvaatioon. Markan arvoa alennettiin tunnetuin seurauksin.

Ulkomailta katsoen suomalaiset tuotteet tulivat yön yli halvemmiksi. Tai sitten ei, siitä johtuen, oliko kaupat tehty markkoina tai muissa valuutoissa. Samoin ulkomailta katsoen kaikki muukin näytti Suomessa halvemmalta, palkat, vuokrat, ruoka, polttoaineet – kaikki. Suomi oli devalvoinut markkansa.

Sipilä siirsi sakset

Jos luulitte että leikkauset ovat ohi, luulitte väärin. Sisäinen devalvaatio on vasta alkamassa, leikkaaja vain vaihtui.

 

Posti- ja logistikka-alan unioni PAU:n työehtosopimus umpeutui 31.10.2015. Työnantajan esittämät vaatimukset ovat karua katsottavaa:

 

  • Osa-aikatyöntekijöiden 20% lisätyökorvaus poistetaan.

  • Iltalisä nyt 20%. Ehdotettu ”uudistus” 0.43e tunti, eli noin 3%

  • Yölisä nyt 30%. Ehdotettu ”uudistus” 0.65e tunti, eli noin 5%

  • Lauantaityökorvaukset poistetaan.

SAK-LYLYN KÄYTÖS TÄYTTÄ ANARKIAA?

Nykyjärjestelmässämme Lauri Lyly on maan vaikutusvaltaisin henkilö asemansa perusteella. Siis asemastaan johtuen. Kun hän tänään uutisissa kertoi laittavansa maan sekasortoon - vai käyttikö me-muotoa, en niin tarkoin ehtinyt kuulemaan - on tuo anarkistinen mielenosoituksiin ja kenties yleislakkoilluun yllyttävä teko varsin anarkistinen elli yhteiskuntavastainen. Hallitus on vasta niitä toimia tekemässä, niitä, joilla saataisiin holtittoman velanoton jyrkkä nousu estettyä ja jo siihenkin Lylyn johdolla sanotaan ei esim. vain 15 minuutin työajan pidennyksen osalta.

Sisäisen devalvaation logiikka on tuhoisa

Missään muussa hyvinvointivaltiossa kuin Suomessa ei ole tehty sisäistä devalvaatiota. Ei ole empiiristä tietoa, miten kansantaloudelle käy. Asiaa voidaan arvioida vain rationaalisen päättelyn avulla.

Ulkoisessa devalvaatioissa Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä tehostettiin valuutan ulkoista arvoa alentamalla.

Vienti piristyi, inflaatio sekin piristyi, palkat nousivat, asuntovelat sulivat, pankit maksoivat säästöille jopa kymmenen prosentin korkoa. Investoinnit lisääntyivät. Työllisyys kasvoi. Ensin kansa kirosi, mutta sitten kansa kiitti.

Suomi euromaana

Elokuun loppu tarjosi pari mielenkiintoista uutista, joiden taustat ovat olleet perin tuttuja: Uusi Suomi uutisoi työntekijäjärjestöjen yleislakon mahdollisuuksista. Yleisradio muistuttaa työttömyysturvan olevan liipaisimella. Näiden taustalla ovat kuitenkin asiat, joista suomalaisten enemmistön pitäisi ottaa riemuiten vastaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä