Kaikki blogit puheenaiheesta Tutkimus ja kehitys

Ilmastosäntäilyn keskelle tarvitaan kylmää järkeä

Viime aikoina on ollut hyvin mielenkiintoista käydä keskusteluja eri vaikuttajien kanssa ilmastopolitiikasta.

Julkisuudessa kahdeksan eduskuntapuoluetta, perussuomalaisia lukuun ottamatta, ilmoittivat kunnianhimoisista Suomen päästötavoitteista. Linjausten piti olla erittäin selkeitä ja kuuleman mukaan pienituloinen, jolla siis suhteellisen suuri osuus tuloista menee asumisen, liikenteen ja energian kuluihin, ei joudu maksumieheksi.

Tekoälykö muka tiede

Tekoäly ei ole tutkimusta, kuvat, vaan kyse on vain t&k:sta. Akatemia hoi!

TEM höpsi t&k-vertailuista

‪Eri maiden T&K-panostuksia ei voi vertailla, koska niiden toimialaprofiilit eroavat ja siksi panostustarpeet  ovat erilaisia: 

”Suomi on selvästi jäämässä kilpailijamaista jälkeen, kun verrataan yritysten panostuksia tutkimus- ja innovaatiotoimintaan”. ‬TEM

EU kasvattaa budjettiaan ja Suomen maksuja. Suomen innovaatiot kärsivät.

Huolimatta Britannian lähdöstä ja EU:n kutistumisesta EU aikoo kasvattaa budjettiaan vuosille 2021-2027. Suomelle langennee melkoinen lisälasku vaikka Suomen hallitus on toista yrittänyt vakuuttaa. Pääministeri Sipilä selvästi jo valmistelee kansalaisia hyväksymään lompakkojensa avaamista. Vastoin aiempia hallituksen puheita Sipilä otti komission ehdotukseen positiivisen kannan todeten Suomen vaatimuksia jo otetun huomioon. Sen sijaan Ruotsi tuomitsi komission aikeet selvin sanoin.

Yleistysharha T&K-prosenteista

Koska eri mailla on erilaisia toimialaprofiileja, maiden kilpailukykyä ja tuottavuutta ei pidä vertailla maiden tasolla, vaan toimialoittain. Vastaavasti järkevät T&K-panostukset riippuvat toimialarakenteesta. Siksi tämä on järkyttävä yleistysharha:

Budjetilla pitäisi rakentaa hyvinvointivaltiota

Hallituksen talouspolitiikka on vastuutonta ja lyhytnäköistä. Hallitus kasvattaa Suomen hyvinvointivelkaa, lisää eriarvoisuutta ja romuttaa Suomen osaamista. On vastuutonta ja lyhytnäköistä murentaa suomalaista hyvinvointivaltion perusteita.

Sulautetut järjestelmät ovat digitaalisuuden ydin

Kävin 80-luvulla Tekesissä sisäisesti kamppailua niitä vastaan, joiden mielestä ohjelmidtohankkeille ei pitäisi myöntää t&k-tukea. Softahan oli vain "insinöörityötä". Kuvasta ilmenee, että sulautetuilla järjestelmillä ja niihin liittyvällä ohjelmistokehityksellä on merkittävin t&k:n kasvupotetentiaali. Satunmoisin lanseerasin tuon termin sulautetut järjelmät (embedded systems) Telenokiassa talvella1981.

Onko Suomen velkaantumisessa vaara?

Pääministeri pelottelee velkaantumisen vauhdilla ja alijäämämenettelyllä. Niihin perustuu Suomen talouspolitiikka. Meneekö oikein?

 

T&K ei nostanut Suomea 90-luvun lamasta

Tänäänkin on kuultu lukuisia kertoja väite, että t&k- ja koulutussatsaukset nostivat Suomen lamasta 90--luvulla. Tilastot Tekesin t&k-rahoituksesta, kuvat,  eivät tue tätä väitettä. Koulutuksen vaikutukset taas ovat  hitaita.  

Nokialla oli merkittävä vaikutus: Parhaimmillaan yhtiön osuus bkt:sta oli neljän prosentin luokkaa vuonna 2000.

Emme sitten innovoineet

Suomen talouden pitkäaikaisesta anemiasta me kaikki olemme huolissamme. Haluamme korjata tilanteen. Erimielisyyttä esiintyy lähinnä siitä, mikä on oikea taudin kuva, diagnoosi. Sen lisäksi tietysti reseptit ovat toisistaan poikkeavia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä