Kaikki blogit puheenaiheesta Työelämän arvot

Onko kivittäminen ainoa tie keskusteluun #metoo-hengessä?

#metoo-hengessä noussut kuohunta ohjaaja  Aku Louhimiehen ympärillä on herättänyt minussa ja monissa ystävissäni alusta lähtien epämiellyttäviä tunteita. Toki elokuvaohjaajan vääristyneen vallankäytön vuoksi, jonka kohteeksi nuoret naisnäyttelijät ovat joutuneet. Mutta vielä enemmän kaiken kostonhalun, sensaationälän, mustamaalauksen ja kivien viskomisen vuoksi, joka täytti samantien niin  median, somen kuin kahvipöytäkeskustelut. 

Suomi 100 vuotta – ”oppia ikä kaikki”

Suomessa 100 vuoden aikana kokonaisuudessaan tapahtunut kehitys osoittaa, että sinä aikana välttämättömät, tehdyt ja kansakuntamme hyvinvointiin vaikuttavat arvovalinnat ovat olleet myönteisesti painottuneita. Oman tulkintani mukaan, sanonta ”oppia ikä kaikki” merkitsee sitä, että kokemuksesta oppii. Vaikka tulevaisuus tuo mukanaan koko ajan uusia haasteita, aikaisempi kokemus ongelmien ratkaisuista ja työelämän arvovalinnoista antaa mallia myös siitä, miten uusiin haasteisiin liittyviä arvovalintoja lähestytään.

Menestyjät ovat mokanneet pahimmin (ja juuri siksi heistä tuli menestyneitä)

Usein menestymisestä puhutaan lähinnä elämämme aikana hankittuna saavutuksena. On kuitenkin hyvä huomata, että menestys on ominaisuuksiltaan enemmänkin samankaltainen kuin onnellisuus ja onni. Onnellisuus on tietyllä tavalla vallitseva olotila, joka aiheutuu useasta, peräkkäisestä onnen hetkestä. Eli toisin sanoen, jotta voit olla menestynyt elämässäsi, täytyy sinun kokea useita pienempiä menestyksiä. Näitä ovat esimerkiksi arvostuksen saaminen ja tunnustukset, yleneminen, palkankorotukset ja tavoitteiden saavuttamiset.

Peruskoulu, joka ei painota sukupuolia, on hyvästä

Tänään uutisoitiin siitä, miten koulujen normikielenkäytössä ei enää puhuta pojista ja tytöistä erillään, vaan heitä olisi tarkoitus kutsua nimillä. Jotkut ottivatkin aiheekseen ihmetellä sitä, että ”tätäkö nyt on tasa-arvo, tyttöjä ja poikia ei enää saa olla?”. Ei se mene ihan niinkään.

Työelämän arvot, kilpailukyvyn edellyttämät toimet ja hyvinvointi

Työelämän arvot, kilpailukyvyn edellyttämät toimet ja hyvinvointi

 

Jos pelkin palkankorotussopimuksin yksipuolisesti pyritään kilpailukyvyn parantamiseen, siitä ei ole odotettavissa yhteiskuntasopimukseen liittyvää, tarvittavaa kilpailukyvyn paranemista. Kilpailukyky nousee työelämän arvojen mukaisella yhteistyöllä, mistä sitten seuraa henkilöstön hyvinvoinnin kasvu palkankorotuslisineen.

 

Olen edellisessä US:n puheenvuorossani ( http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi ) kirjoittanut mm.:

 

Työelämän arvot ja sopimusten kehittäminen

 

Olen ymmärtänyt, että, yhteiskuntasopimukseen liittyen, työmarkkinajärjestöt ovat oikeutetusti lisäämässä painopistettä paikallisen sopimisen suuntaan. Jotta tämä saadaan asianmukaisesti toteutettua, se edellyttää myös työelämän moninaisten, työpaikkakohtaisten arvojen olennaista huomioon ottamista.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä