Kaikki blogit puheenaiheesta Valio

Maitoteollisuuden talutusnuorassa

Suomalaiset ravitsemussuositukset kehoittavat juomaan maitoa 5- 6 dl päivässä.  Valion sivuilla lukee, että maidon juonti auttaa kehon hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja samaa todistelevat myös meidän ravitsemussuosituksissamme seisova maidon suositeltu määrä. Maito on oleellinen osa kokonaisvaltaista ruokavaliotamme ja meille suomalaisille on iskostettu ajatus, että maito, vain ja ainoastaan maito pitää luustomme kasassa. Useat tutkimustulokset osoittavat maidon lipittämisen kuitenkin turhaksi, tai jopa haitalliseksi.

Kouluruokailun arvostus ja maksuttomuus

Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme on esittänyt, että kouluruokailun voisi muuttaa Suomessa maksulliseksi, jotta sen arvostus paranisi. Nykyiselläänhän verovaroista rahoitettu kouluruokailu julkisissa kouluissa on maailmalla harvinaisuus ja universaalina etuutena vain Suomessa ja Ruotsissa. Joissakin muissa maissa kouluruokailun maksullisuus tai maksuttomuus riippuu vanhempien varallisuudesta ja tuloista.

Vieläkö kepulainen äänestää Sipilää?

 

Päivän uutinen kertoo, että Valio lopettaa 320 ihmiseltä työt. Pakotteiden alla on jo lopetettu mm. Toholammin juustola, mikä on iso isku pienehkölle kunnalle. Pakotteet johtavatkin myös muualla verotulojen ja sitä kautta kuntapalvelujen heikkenemiseen.

 

Maidon tuottajahinnat ovat laskeneet ja ongelmia on tietenkin kaikella pakotteiden alaisella tuotannolla. Länsi-Eurooppa on joiltakin osin ylituotannon kourissa.

Onko Suomessa yliarvioitu Venäjää?

Valio ynnä muut suomalaisyritykset ovat tänään peräkanaa järkyttyneet Venäjän vastapakotteista. Moni elintarvike jää nyt tullissa rajan tälle puolelle, eikä tuotteillamme ole asiaa venäläiskuluttajan ruokapöytään. Tilanne on tietysti kansantaloutemme kannalta huolestuttava, sillä hupeneva kysyntä voi merkitä työpaikkojen katoamista. Mutta oltaisiinko tämä katastrofi voitu estää? Ovatko suomalaiset yliarvioineet Venäjää tehdessään kansainvälistä kauppaa?

Hallitus jatkaa Suomen alasajoa, mikä on motiivina?

Suomen alasajo jatkuu EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden ja Venäjän asettamien vastapakotteiden voimalla. Suomen hallitus ei tee asialle mitään muuta, kuin selittelee tyyliin "Ei tämä juuri Suomeen vaikuta". Tosi asia on kuitenkin, että vaikuttaa ja suuresti. Valio on yrityksistä ensimmäinen, jolla raaka-aineet näyttävät homehtuvan käsiin, sillä Venäjä asetti tuontikiellon kaikille meijerituotteille. Valion liikevaihdosta viidennes (1/5) koostuu Venäjän markkinoista. Odotettavissa on lomautuksia ja jopa irtisanomisia.

Valion pääjohtajan eläke - kansalaisen eläke

Valion pääjohtaja Pekka Laaksonen jääminen eläkkeelle 58-vuotiaana ja siitä aiheutunut kohu oli minulle koskettava uutinen useammasta syystä syystä. Pekka oli 8 vuotta luokkakaverini Norssissa. Olimme kosketukissa ainoastaan poliittisten väittelelyiden vuoksi barrikadin eri puolilla. Kunnioitin hänen laajaa lukeneisuuttaan ja ahkeruuttaan. 

Kunnioitan hänen rehellisyyttään tässä kysymyksessä.

Maitopurkin korkista

Valio on ottanut käyttöön korkin kevyt- ja täysmaidoissa. Aikaisemmin ne ovat jo tulleet erikoismaitoihin. Hyvää kierrekorkissa on, että maitoja voi nyt säilyttää vaakatasossa ja helpompi avattavuus kuin taittopurkeissa. Maidon voi siis ottaa myös mukaan matkalle pelkäämättä läikkymistä. Valiolta korostetaan, että korkki ei nosta maidon hintaa.

Muistan vielä ajan jolloin maitoa myytiin litran muovipusseissa. Monet leikkelivät niistä matonkuteita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä