Kaikki blogit puheenaiheesta Verovuoto

Hallintarekisterin kaataminen ei riitä

Sipilän hallitus päätti kuluneella viikolla keskeyttää hallintarekisteri-hankkeen edistämisen. Päätös oli täysin oikea, koska Suomen nykyinen malli osakkeiden suorasta omistamisesta on avoimuuden kannalta paras. Omistusten avoimuutta voitaisiin Suomessa kuitenkin vielä lisätä.

Norjassa rakenteilla olevaan yleisöjulkiseen rekisteriin kootaan myös pörssin ulkopuolisten yritysten omistajat. Suomeenkin voitaisiin luoda rekisteri, johon kerätään kaikkien yritysten ja osakkeiden suorat omistaja- ja edunsaajatiedot.

Verokeinottelu kuriin yhteistyöllä

Suomesta karkaa veronmaksajien euroja pelkästään samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisissä liiketoimissa 320 miljoonan euron arvosta vuosittain. Verokeinottelun hintalappu koko euroalueelta on 1000 miljardia euroa. Tämä on enemmän kuin kaikkien EU-jäsenmaiden terveysmenot yhteensä. Yhdelläkään jäsenmaalla ei ole varaa menettää satoja miljoonia euroja verovuotona pois hyvinvointipalveluista ja työllisyyden tukemisesta.

Stoppi talouskurille ja verovuodolle

Euroalueella harjoitettava talouspolitiikka koettelee tavallisten ihmisten oikeustajua, ja syystä. Talouskuripolitiikka kuihduttaa paitsi talouskasvun edellytykset, se tekee myös inhimillistä tuhoaan. Köyhyys, eriarvoisuus ja valtava työttömyys eivät synny tyhjästä vaan tietoisen politiikan seurauksena. Valtavat työttömyysluvut ja kärjistyneet sosiaaliset ongelmat ovat osoitus siitä, että harjoitetun politiikan resepti on ollut väärä.

Kohtuuden Eurooppa

Mielestäni näiden eurovaalien kolme tärkeintä kysymystä  ovat:

1. Miten saamme luotua uutta kysyntää euroalueelle?

2. Miten saamme ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tukemaan työllisyyttä ja teollisuutta?

3. Miten estämme verokeinottelua ja tukimme biljoonan euron vuosittaisen verovuodon euroalueelta?

 

Olen kuvannut omaa ajatteluani alla olevassa Kohtuuden Eurooppa -vaaliohjelmassa. Ohjelma ja paljon muita kirjoituksia löytyy kotisivuiltani.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä