Kaikki blogit puheenaiheesta Eurovaalit

Europarlamenttivaalit ovat tilaisuus äänestää planeettamme tulevaisuudesta

On edelleen 2 minuuttia keskiyöhön. Näin sanoo vuoden 2019 Tuomiopäivän kello -raportti, jota ylläpitää Bulletin of the Atomic Scientistsin johtokunta. Elämme uuden epänormaalin aikaa, jossa ydinaseiden käyttöä koskevia sopimuksia revitään, uusia ydinasevaltoja ilmaantuu ja jossa poliittiset johtajat käyttävät vaarallista retoriikkaa. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edes 2 asteeseen uhkaa luisua käsistämme mahdollisuutena, koska lämpeneminen jatkuisi vielä jonkin aikaa, vaikka ihmiskunta olisi hiilineutraali huomenna.

Timo Soini jättää politiikan

Timo Soini kirjoittaa blogissaan jättävänsä politiikan, mutta hoitaa ministerintehtävänsä loppuun. Hän ei asetu ehdolle eurovaaleissa. Tätähän on jo ounasteltu, koska Soini ei osallistuinut ehdokkaana eduskuntavaaleihinkaan. "Missä EU, siellä ongelma. En ole osa ongelmaa".

Näin päättyy yksi pitkäaikainen poliittinen ura, johon on sisältynyt joukko erikoisia käänteitä. Nyt Soini aikoo nauttia kesästä ja toteuttaa muutamia haaveitaan vapaana miehenä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277959-timo-soini-ilmoitti-viimein-jatt...

Huh helpotus - selvittiin näistäkin vaalikeskusteluista ilman EU:ta

 

Eduskuntavaalien viimeiset päivät ovat käsillä ja viimeisiä vaalipaneeleita pidetään. Ainakin niissä vaalikeskusteluissa, joita itse olen seurannut, on tuloksekkaasti ohitettu kaksi aihetta: Euroopan Unioni ja talous. Maakunnalliset vaalikeskustelut on vedetty maakunnallisen teemoituksen muottiin.

Paavo, Ilja ja Peter

Palasin viikonloppuna Berliinistä. Ensimmäinen uutinen, jonka kännykästäni Suomessa näin, oli se, että Seitsemän tähden liike oli nimennyt yhdeksän ensimmäistä EU-vaalien ehdokastaan. Julkaisijana tietysti Paavo Väyrynen itse. Samalla hän kertoi, että Seitsemän tähden liike aikoo asettaa Euroopan parlamenttivaaleihin täyden listan, eli 20 ehdokasta kaikkiaan.

Kahdet vaalit ja mitäs sitten?

Olen ehdokkaana kaksissa vaaleissa. Eduskunta- ja EU-vaaleissa. Tosin Eu-ehdokkuuden ahvistaminen tapahtuu myöhemmin.

En ole pessimisti, en optimisti vaan realisti. Tiedän oikein hyvin asetelman ja osaan myös sen verran vaalimatematiikkaa, ettei sitä minulle tarvitse kenenkään erikseen esitellä. Ja silti, olen mukana. Ja olen erittäin iloinen siitä, että olen Sinisten ehdokas. 

Ei kiintiömeppiä Ahvenanmaalle

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat linjanneet, ettei Ahvenanmaa saa seuraavissa eurovaaleissa omaa kiintiöpaikkaa europarlamenttiin. Sinisten, keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät päättivät asiasta eilen.

Siniset vastustaa kaikkea epäoikeudenmukaisuutta, ja sitä Ahvenanmaan oma kiintiöedustaja Euroopan parlamentissa olisi. Suomessa on yksi meppi noin 420 000 kansalaista kohden. Jos Ahvenanmaan 30 000 ihmistä saisivat oman äänitorvensa, heidän edustuksensa parlamentissa olisi 14-kertainen muihin suomalaisiin verrattuna. Luku on järjetön.

Eurovaalit, eduskuntavaalit ja kuntavaalit sopuisasti sekaisin?

Suomessa on pitkään jo pohdittu politiikan jatkuvaa arvostuksen vähenemistä. Syitä varmaan on monia. Kiireinen elämänmeno, uutistulva jne. Mutta varmasti yksi asiaan vaikuttava tekijä tähän on puolueissa itsessään.

Suomessa on itsenäisyyden ajan perinteisesti järjestetty eduskunta-, kunta-, ja presidentinvaaleja. Jo pari vuosikymmentä myös Euroopan parlamentin vaaleja. Ja mukaan tulevat mahdollisesti myös maakuntavaalit.

EU- kaksoiskansalaisilla eurovaaleissa kaksi ääntä?

Asiasta nousi Saksassa häly, kun die Zeit-lehden italialais-saksalainen päätoimittaja Giovanni di Lorenzo ilmoitti julkisesti, että hän äänesti sekä Saksan että Italian eurovaaleissa. Tämä toki on kiellettyä, mutta kukaan ei estänyt di Lorenzoa näin tekemästä. Asia poiki 44 valitusta asiasta.

Saanko sanoa?

Toisinaan tuntuu, ettei omista tavotteista ja päämääristä saisi puhua. Pitää olla nöyrä ja kertoa kuinka on pyydetty ja ilmoittaa olevansa käytettävissä. Minulla on pienestä asti ollut aika kova omatahto, mutta esikoisen pikkukeskosuuden ja keskenmenojen myötä ennätin sen jo hetkeksi kadottaa. Nöyryys ja kiitollisuus, elämän suunnittelamattomuus nousivat arvoon arvaamattomaan. Pohjalta on ollut pitkä tie tähän hetkeen.

Eurovaalit ei ole väli- tai ennakkovaalit.

Eurovaalit käytiin ja niiden uutisarvo on nyt jo lakaistu maton alle. Eurovaaleihin havahduttiin suomalaisessa mediassa melko myöhään, ja suurin osa suomalaisista äänestäjistä ei herännyt vaaleihin ollenkaan. Euroopan unionin tai parlamentin eikä eurovaalien merkitys ole meille selvää. Stubbin valinta kokoomuksen puheenjohtajaksi vahvistaa valitettavasti näkemystä siitä, että eurovaalit on vain välivaalit tai ennakkovaalit. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä