Kaikki blogit puheenaiheesta rakenneuudistukset

Ilmastovaalien lisäksi tarvitaan talousvaalit

Euroopan keskuspankin odotetaan ilmoittavan tänään määrällisen elvytyksen ohjelman (QE) päättämisestä. Ohjelma aloitettiin vuoden 2015 maaliskuussa ja kuluneen vajaan neljän vuoden aikana se on paisuttanut keskuspankin taseen ennätyssuureksi, 4660 miljardiin euroon, joka vastaa noin 42 prosenttia euroalueen BKT:sta.

Tämä kivi on jäänyt kääntämättä hallituksen säästöpolitiikassa

Aloitan tärkeimmällä.  Minun mielestäni kaikki opintoihin sisältyvä (ja kaikki muukin, esimerkiksi kuntoutuksen nimissä teetettävä)  ilmainen työharjoittelu voitaisiin lopettaa ja opiskeluaikoja samalla lyhentää.

Olen kirjoittanut aiheesta aiemminkin muutamia vuosia sitten.  

"Miksi elinkeinoelämä ei tule vastaan?"

Koska vaatimus elinkeinoelämän vastaantulemisesta tarkoittaa käytännössä työnantajien ja yrittäjien vastaantulemista.

 

Koska työnantajat ja yrittäjät ovat jo useamman vuosikymmenen ajan joutuneet oman selviämisen rajoilla ottamaan lukuisia askelia vastaan, ja kipuraja on ollut jo hyvän tovin ylitettynä.

 

Hallituksen suunnitelma ei ole strategia

Suomessa on perinne, jossa johtajan odotetaan antavan suunnan kriisissä. Ongelmallisinta tällaisessa vaatimuksessa on se, että johtaja ei voi nähdä yksittäisen päätöksen kaikkia vaikutuksia kerralla. Hän joutuu luottamaan siihen tietoon, mitä hänellä on käytettävissään.

Taiteentekijän leipä koostuu monista muruista

Julkisen talouden tila ja edessä olevat sopeutustarpeet ovat haaste myös luovan alan yrittäjille ja työntekijöille. Uusille ajatuksille ja näkökulmille on vaikeina aikoina kuitenkin kysyntää. Huolimatta siitä, ettei talousahdingossa sinänsä ole mitään tavoiteltavaa, luovuus kukoistaa ja innovaatiot syntyvät usein juuri ahtaissa olosuhteissa.   

Pienpuolueet kykenevät toteuttamaan rakenneuudistuksia toisin kuin suuret

KD ja RKP ovat ainoat hallituspuolueet, jotka toteuttivat vastuullaan olleilla hallinnonaloilla ne paljonpuhutut rakenneuudistukset! Kohtaan kuitenkin vaalitilaisuuksissa ihmisiä, jotka ovat pettyneet politiikkaan ja epätoivoisia tulevaisuuden suhteen. - Miksi?

Vaihtoehto päivähoito-oikeuden rajaamiselle?

Tulevan hallituksen suurimpia haasteita on löytää mittavat säästöt heikentämättä palveluita. Yksi harkittavista säästökohteista on ollut subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen niiden lasten kohdalla, joiden sisaruksia hoidetaan kotona. Uudenmaan alueella tilanne koskee tuhansia lapsia ja kyse on siten merkittävistä summista. Kunnallisen päivähoidon lapsikohtaiset kustannukset kunnalle ovat noin 830€/kk.

Johdon irtisanomissuojasta

Poliisihallinnon rakennetta uudistettiin jokunen vuosi sitten. Tehokkuutta tavoiteltiin. Lopputulos oli melkoinen pannukakku:

Hallitus paljon mainettaan parempi

Hallituksen haukkumisesta on tullut yleistä huvia eikä ihan aiheetta. Sillä on ollut julkisuudessa helppo kerätä irtopisteitä – etenkin oppositiopuolueille ja -poliitikoille. Kysymys on kuitenkin enemmän mielikuvista kuin todellisuudesta.

Eritoten Jyrki Kataisen (kok.) hallitus on paljon mainettaan parempi. Lähtökohdat hallituksen muodostamiselle olivat vaikeat. Enemmistöhallitusta Kokoomuksen johdolla ei saatu muodostettua vaalit voittaneiden Perussuomalaisten kanssa. Eikä Keskusta suostunut rökäletappionsa jälkeen hallitusvastuuseen.

Synkkä talousnäkymä ja positiivinen leikkauslista

 

Suomen luottoluokitus putosi viime syksynä. Bkt aleni viime vuonna kolmantena vuonna peräkkäin.  Alijäämä kasvoi yli 3%:n.  Pian ylittyy 60%/bkt velkaatumisaste. Lähiaikoina valtion velka ylittää 100 mrd euron rajan. Viime vuoden kuntien ja valtion yhteenlaskettu alijäämä oli 9,9 mrd euroa. Työttömyysaste nousi vuonna 2014 7,9%:sta 8,8%:iin (Tilastokeskus).  Kotitalouksien velkaantumisaste on 122%.  Vaihtotase on ollut alijäämäinen lokakuusta 2011 alkaen. 

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä