Kaikki blogit puheenaiheesta Talouselämä

Kokonaan perusturvan varassa

Talouselämä kirjoitti toissapäivänä otsikolla Unohda köyhyysluvut – tämä tilasto kertoo karun totuuden: "Uusia valuu sinne koko ajan". En tietenkään sitten tyytynyt juttuun ja suht epäselvään grafiikkaan, vaan päätin tehdä jatko-osan graafeille. Kokonaan perusturvan varassa olevien ihmisten lukumäärän sijasta ynnäilin prosenttiosuutena väestöstä, mikä nyt minusta kertoo enemmän.

 

Eläkeläiset rikastuvat

Minua on jo pitkään hämmästyttänyt väite, jonka mukaan eläkeläisten tulotaso ei ole alentunut, vaan päinvastoin noussut koko ajan.

Päätoimittaja Reijo Ruokanen yritti vääntää asian minulle rautalangasta:  - Kiljunen on väärässä myös väittäessään, että nykyinen taitettu eläkeindeksi köyhdyttää eläkeläisiä. Ei köyhdytä. Eläkkeensaajien tuloero palkansaajiin kasvaa, jos reaalipalkat nousevat, mutta se ei tarkoita, että reaalieläkkeet pienenesivät. Ne nousevat, mutta nousuvauhti on pienempi kuin palkoissa.

Minkä taakseen jättää sen Trump ja Soini korjaa

Jos yhdysvaltalaispoliitikot olisivat onnistuneet muuttamaan yhteiskuntaa maailmantalouden painopisteiden vaihtuessa, Donald Trump ei olisi presidenttiehdokkaana. Jos suomalaiset poliitikot olisivat tehneet ajoissa rakenteelliset muutokset, Perussuomalaiset eivät olisi hallituksessa.

Aina kun tulee valitusvirsi siitä, että nyt tapahtuu huonoja asioita, on syytä katsoa taaksepäin. Mitä tulikaan tehdyksi vai mitä jäi tekemättä?

Kohti hyvinvointia tuottavaa taloutta

 

Nykyinen talousmallimme ja sitä tukevat teoriat ovat kehittyneet satojen ja tuhansien vuosien varrella. Olemme talousajattelun loputtoman jatkumon nykypisteessä. Emme ole siis vieläkään löytäneet lopullista "totuutta" ideaalisesta talousmallista/teoriasta, vaikka meillä saattaa sellainen illuusio ollakin.

Tulevaisuudessa tulemme elämään jossain toisessa käsityksessä ("totuudessa") siitä miten taloudesta tulisi ajatella ja millaista talousmallia tavoitella.


Seuraavassa joitain nykyisen talousajattelun ongelmakohtia:

Kolmikannasta demokratiaan

Kun Suomen talouteen kaivataan lisää joustavuutta ja nopeaa reagointikykyä, pitäisi puuttua maahamme luotuun jäykkään, ei-avoimeen ja epädemokraattiseen järjestelmään, kolmikantaan. Työmarkkinajärjestöt – siis palkansaajajärjestöt ja työnantajajärjestöt – päättävät työmarkkinoihin liittyvien asioiden lisäksi myös muista, meitä kaikkia koskevista asioista. Vaikka puhutaan kolmikannasta, on kyse vähenevässä määrin kolmikannasta, koska päätösvalta on lähinnä työmarkkinajärjestöillä; valtio seisoo vieressä ja odottaa että osapuolet saavat neuvottelutuloksen aikaiseksi.

Kokoomuksen kannatuksesta ja arvioista

Kokoomus näyttää Talouselämän teettämän laajan tutkimuksen valossa suoriutuvan sittenkin kuivin jaloin kenties vaikeimmasta hallitustaipaleestaan koko puolueen historiassa. Luvassa olisi puolueelle vain kahden paikan menetys, mikä olisi kaukana siitä totaalisesta romahduksesta jota puolueelle ovat etenkin perussuomalaisten kannattajat ja tässä palvelussa jopa heidän kansanedustajansa olleet innokkaasti povaamassa.

Suomalaiset tekivät sen mihin ulkomaalaiset eivät pystyneet

Suomalaissukeltajat onnistuivat ”mahdottomassa” ja hakivat kaksi helmikuussa hukkunutta toveriaan pois Norjan Plurdalenin luolastosta 110 metrin syvyydestä. Brittiammattilaiset olivat kuukautta aikaisemmin luopuneet yrityksestä ja tuominneet tehtävän toivottomaksi.

Taloudellinen valtapolitiikka Suomi ja EU

Blogeissa käytyjen keskustelujen perusteella huomioni kiinnittyi kommenttiin:  "....niin suuria taloudellisia intressejä, että kaikki ne henkilöt, jotka uskaltavat tämän nykyisen ajattelun haastaa ovat vaarassa...."

 

Mitä tämä tarkoittaa?   Millä tavalla vaarassa?  Haastattelu on tehty 7.1.2012.  Onko meidän poliittinen valtaeliitti vaarassa?  Onko meillä tehty ja tehdäänkö taloudellisia poliittisia päätöksiä peläten vaaraa, josta ei uskalleta puhua?

 

Tapaus vapaakauppa ja välimiesmenettelyn mörkö

EU:n ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus nousi pitkän hiljaisuuden jälkeen otsikoihin, pääosin The Guardianissa julkaistun George Monbiot’n kolumnin ansiosta. Artikkelissa varoitettiin sopimuksiin sisältyvästä investointisuojasta, jonka tulkinta Yhdysvaltojen aiemmissa vapaakauppasopimuksissa on johtanut merkittäviin haittoihin esim. ympäristö-, työ- ja terveyslainsäädännön luomiselle ja voimaan saattamiselle.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä